We zijn allemaal gehersenspoeld! De ethiek van het werken werd ons allen aangeleerd! "Werk tot je sterft of tot je met pensioen gaat. We hebben geen tijd te verspillen aan frivoliteiten. We moeten ernstig zijn, hard werken, maken, veel geld verdienen en geld verdienen..." Ik wens die programmering te veranderen...

We zijn allemaal gehersenspoeld! De ethiek van het werken werd ons allen aangeleerd!

"Werk (en lijd) tot je sterft of als je geluk hebt tot je met pensioen gaat. We hebben geen tijd te verspillen aan frivoliteiten. We hebben verantwoordelijkheden. We moeten ernstig zijn, hard werken, carrière maken, veel geld verdienen en geld verdienen en carrière maken als prioriteit stellen."

Ik wens die programmering te veranderen. Ik weet dat alles beter gaat als ik de dingen doe waar ik van geniet. Ik weet dat het fout loopt als ik iets tegen mijn wil doe, als ik mijn hart niet volg. Ik weet dat het tweemaal zolang duurt om een taak gedaan te krijgen wanneer ik mezelf onder druk zet om die taak af te krijgen. Diezelfde taak wordt veel sneller uitgevoerd als ik ze op een ander moment en op een onspannen manier doe.

We kunnen de criteria, die we gebruiken om beslissingen te nemen, veranderen. In plaats van "Zal dit veel geld opleveren of mijn carrièremogelijkheden vergroten?", moeten we ons afvragen "Zal ik hiervan genieten? Is dit leuk? Kijk ik ernaar uit om hiermee aan de slag te gaan?"

Als het antwoord op deze vragen niet "ja" is, dan is deze taak waarschijnlijk niet geschikt voor jou! Als het iets is dat moet gedaan worden, bijv. belastingen, de vaat enz., dan is de oplossing iemand zoeken die het voor je doet. Er zijn mensen die houden van datgene dat jij liever niet doet. Echt waar! Ik ben bijvoorbeeld niet de beste huishoudster ter wereld. Ik geniet niet van schoonmaken, dweilen, ramen zemen enz. Maar er bestaan mensen die van het meditatieve aspect van dit werk houden en die er voldoening in vinden. Het werkt in mijn voordeel als ik iemand in dienst neem om dit werk voor mij uit te voeren zodat ik tijd heb om geld te verdienen met de dingen die ik graag doe.

We zijn allen verschillend en verschillende dingen spreken ons aan. Het is niet omdat iemand anders van iets geniet dat voor jou hetzelfde geldt. We kunnen ons laten leiden door wat ik de "plezier index" noem om te weten of een bepaalde handeling voor ons bestemd is. We kunnen de vuistregel die de dingen beoordeelt op gewin of carrière mogelijkheden laten voor wat hij is. We kunnen onze beslissing nemen op basis van het plezier en persoonlijke voldoening die een bepaalde handeling ons geeft. Ben je trots op je werk en ben je tevreden over jezelf? Volg je stem van "zou moeten" of die van "willen"?

De programmering is nochtans sterk. Als ik worstel met een taak blijft die maar aanslepen. Is het je ook al opgevallen dat de dingen waar je niet van houdt eeuwig lijken aan te slepen? Voor het tegengestelde standpunt geldt het gezegde "Tijd vliegt wanneer je plezier maakt!"

Leren om die oude programmering los te laten en op de "plezier index" te vertrouwen is een lopend project. Elke kleine stap is tegelijkertijd een grote sprong. Iedere stap voert je weg van het ongenoegen in je leven en brengt je dichter bij eigenliefde, zelfaanvaarding, eigenwaarde en meer vreugde in je dagdagelijks leven.

Ieder keer dat je die innerlijke aandrang negeert, stapelt zelfwalging en teleurstelling zich in je op. Je innerlijk kind voelt zich nogmaals in de steek gelaten en onbelangrijk. Ieder keer dat het zich in de steek gelaten voelt, wordt het geloof van je innerlijk kind dat de wensen van anderen belangrijker zijn dan de zijne versterkt. Zijn verlangens worden nogmaals verbannen naar de laatste prioriteit op de lijst.

Het is nochtans JOUW leven! Waarom zou je je door iemand anders laten voorschrijven hoe je het "moet" invullen? Vraag je Zelf welke stappen JIJ wil nemen! Luister naar de innerlijke stem die je vertelt wat je echt voldoening geeft. Jij BENT baas over jouw leven! Het is uiteindelijk het jouwe, niet?

door Marie T. Russell
Vertaald door Sonia Serneels

Vertaald uit het "Are We Having Fun Yet?" bij www.innerself.com.


russell_bio_dutch


translate_bio_dutch_sonia