We hebben allemaal wel een of andere gewoonte waarvan we ons willen bevrijden. Voor sommigen is het roken, voor anderen dwangmatig eten, voor nog anderen teveel of te weinig praten, voor sommigen teveel werken, voor anderen… de lijst gaat alsmaar door. Toch bestaat er een gemeenschappelijke link...

We hebben allemaal wel een of andere gewoonte waarvan we ons willen bevrijden. Voor sommigen is het roken, voor anderen dwangmatig eten, voor nog anderen teveel of te weinig praten, voor sommigen teveel werken, voor anderen… de lijst gaat alsmaar door. Toch bestaat er een gemeenschappelijke link. Velen onder ons voelen zich hulpeloos wanneer we met onze gewoonten geconfronteerd worden. We hebben het gevoel dat onze noden, verlangens, gewoonten, verslavingen ons controleren. Hoe geraken we uit deze val? Hoe kunnen we onszelf bevrijden?

Hoewel er geen pasklaar antwoord is, is er toch een gemeenschappelijke factor. Wat zorgt ervoor dat we ons er niet van kunnen bevrijden? Op de een of andere manier hebben we het gevoel dat we het niet kunnen, dat dit «ding» sterker is dan ons, dat het in onze cellen, in onze genen, in onze programmering ingeworteld zit. Dit kan misschien wel waar zijn. Maar deze gewoonte is sterker dan wie of wat? Zijn «wij» de gewoonte? Of «leeft» ze gewoon ergens? Waar leven onze gewoontes, onze verlangens? In onze cellen, in onze genen, in ons geheugen, in onze patronen, in ons verstand? Waar het ook is, het is ergens in ons lichaam, in ons fysiek lichaam.

Men zegt dat de herinnering aan alles dat ons ooit overkomen is in onze cellen opgeslagen ligt. De herinnering aan elke keer dat je gekwetst werd (lichamelijk of emotioneel) ligt fysiek opgeslagen in een cel in ons lichaam. Elke keer dat iemand je vertelde dat «je het niet kon» ligt opgeslagen in onze cellen, elke keer dat iemand je vertelde dat «je niet goed genoeg was» ligt opgeslagen in in je lichaam. Allemaal. Geen wonder dat het moeilijk is om van oude patronen, gewoontes, verslavingen af te geraken. We hebben niet slechts de gebruikelijke actie (het openen van de koelkast, het opsteken van een sigaret, reageren vanuit woede zonder nadenken, laat werken, enz.), maar we hebben ook de cellen in ons lichaam die reageren vanuit een gewoonte of een oude programmering. De vraag luidt: Zijn wij ons lichaam? Wie heeft het voor het zeggen - het lichaam of wij?

Ik beschouw mijn lichaam een beetje zoals mijn auto, iets buiten mij of iets dat losstaat van mij. Ik beslis wanneer ik benzine tank, welke soort benzine ik gebruik, wanneer ik mijn auto was, wanneer zijn olie ververst wordt, enz. Zie je wat ik bedoel? Een ander manier om de relatie tussen jou en je lichaam te bekijken is dat je lichaam als een kind of een huisdier is. Voor een kind of een huisdier beslis jij welke voeding je geeft en wanneer het kan eten. Jij beslist welk speelgoed ze mogen hebben, waar ze naartoe mogen, wat ze kunnen doen, enz. Op dezelfde manier beheer jij je lichaam (of zou je het kunnen beheren). Jij beslist welke voeding, waar het naar toe mag, enz.

Het probleem kan schuilen in het feit dat we ons totaal identificeren met ons lichaam (ik ben mijn lichaam), zodat we ons niet realiseren dat we er «bestuursrecht» over hebben. Wij beslissen, niet «het lichaam». Op de een of andere manier hebben we ons lichaam het laten overnemen, net zoals een kind dat zoveel driftbuien heeft dat de ouders het hebben opgeven en het zijn zin laten doen. We hebben het opgegeven en laten het lichaam beslissingen nemen voor ons. Maar het is niet in staat om «verlichte» beslissingen te nemen. Het is zo verstrengeld met het geheugen van onze cellen, onze genen, onze programmering, dat het geen beslissing kan nemen over ons hoogste goed. Het beslist op basis van begeertes, oude onbevredigde noden en verlangens (mijn moeder wou me nooit snoep geven), en oude programmeringen (ze bederft altijd haar avondmaal door heel de namiddag te eten).

Ik ben niet mijn lichaam! Ik verblijf in dit lichaam. Ik heb het alleen ter beschikking. Ik bezit het niet eens. Wanneer dit lichaam sterft (ja dat zal ooit wel gebeuren), dan is het ermee gaan. Maar niet met «ons». Wie deze «ons» ook mogen zijn. Of het een unieke spirituele entiteit is, een bewustzijnsgroep of een zielengroep… wat «onze» echte vorm ook moge zijn, wij leven verder. Er zijn teveel mensen die een bijna-dood-ervaring gehad hebben, die ervaren hebben dat mensen met ons communiceren na de dood of die astrale reizen meegemaakt hebben, enz. dat wij nog zouden twijfelen of «ons leven» verschilt van het leven van ons lichaam. Het zijn twee gescheiden dingen. Onze auto kan de geest geven en ergens langs de kant van de snelweg sterven, maar wij stappen uit en lopen verder… en uiteindelijk zullen we een nieuwe auto krijgen. Op deze manier kan ons lichaam sterven, maar wij verlaten het en gaan verder, ergens, op de een of andere manier.

Misschien kunnen we van verslavingen en oude programmeringen afgeraken door ons niet langer met ons lichaam te vereenzelvigen. Ik ben niet mijn lichaam! Ik ben geest, ik ben ziel, ik ben een spirituele entiteit die in dit lichaam verblijft. Als we dat perspectief opnieuw bereiken, kunnen we met ons lichaam omgaan als met een rebellerend kind… het af en toe belonen, maar het zeker niet de touwtjes in handen geven. Het heeft het niet voor het zeggen. Het bezit niet de wijsheid en kennis om de «juiste» beslissingen te nemen. Wij wel! We hebben geleerd wat het beste is voor ons, zowel voor ons lichaam als voor onze geest en wij zijn bekwaam om «verlichte» beslissingen te nemen.

Neem de controle over je lichaam terug. Het is slechts een chagrijnig kind! En jij laat het beslissen over je leven? Misschien moeten we de rollen eens verduidelijken. Je kan jezelf bevrijden als je je realiseert wie je bent. Jij bent niet je lichaam, dus hoe kunnen zijn noden, vragen en angsten je leiden? We kunnen onszelf bevrijden. Het zal misschien wat moeite kosten om de teugels opnieuw in handen te nemen, maar we kunnen onszelf er (constant) aan herinneren «wie de baas is» en hiernaar leven. Jij hebt de macht! Jij bent de kracht!

door Marie T. Russell
Vertaald door Sonia Serneels

Vertaald uit het "Breaking Free" bij www.innerself.com.


russell_bio_dutch


translate_bio_dutch_sonia