Hoeveel keer heb je al besloten om iets in je leven te veranderen, om dan te beseffen dat je van het pad bent afgedwaald? Heb je jezelf betrapt op het herhalen van oude gewoontes...

Hoeveel keer heb je al besloten om iets in je leven te veranderen, om dan te beseffen dat je van het pad bent afgedwaald?

Heb je jezelf betrapt op het herhalen van oude gewoontes zelfs als je hogere bewustzijn beter weet dan in dezelfde val te lopen?

Was je niet eerlijk in je keuze of struikel je over oude programmering?

Het verstand en het onderbewustzijn zijn beurtelings beschouwd geweest als meester of vijand. Ze zijn geen van beiden, ze zijn prachtige werktuigen die ons ter beschikking staan om het leven dat we kiezen te creëren. Jammer genoeg beseffen bepaalde mensen nog niet dat zij de touwtjes in handen hebben. Ze hebben het verstand en het onderbewustzijn op "automatische piloot" laten draaien, zonder zich ervan te vergewissen of ze wel de goede richting uitgaan. Bij ongewenste patronen moeten we beseffen dat de motivatie voor dergelijke gewoontes in het onderbewustzijn te vinden is. Die patronen zijn het resultaat van vroegere programmering. Misschien dachten we vroeger, dat onze adem inhouden en onze gevoelens onderdrukken, de veiligste manier was om te reageren op angst. Of misschien hadden we de gewoonte om in nieuwe situaties figuurlijk weg te kruipen in het diepste van onszelf en ons te verstoppen. Deze reactie-patronen kunnen zich in het onderbewustzijn verscholen hebben als deel van ons zelfverdedigingsmechanisme - ze vormen een reeks regels die ons gedrag dicteren. Je kunt mentaal een beslissing hebben genomen om een bepaald gedachten- of handelingspatroon te veranderen, maar verzuimd hebben om je "manager" (onderbewustzijn) te melden dat je de grondregels hebt veranderd. Zodus werkt het nog steeds volgens de oude regels. Eens het zich ervan bewust is dat je een nieuw gedrag (bv. je gevoelens uiten) wilt, zal het je met plezier helpen om dat te realiseren.

Je zult je mentale computer (onderbewustzijn) meer dan eens eraan moeten herinneren dat je een nieuwe richting uit wilt. Het heeft in het verleden vaak genoeg "andere" en "geschiktere" dingen te horen gekregen en je moet het nu overtuigen van je nieuwe manier van denken. Je moet het ervan op de hoogte brengen dat je het levensspel nu anders speelt. Zeg het dat je ervoor kiest het leven op een lichte, vrolijke manier te spelen, met onschuld en harmonie als gebruiksvoorwerpen.

Een krachtige manier om het "management" of onderbewustzijn te helpen herprogrammeren is het te laten weten dat je het nu toelating geeft om anders te werken. Vergeet niet dat jij degene bent die door directe communicatie of na overeenkomst met anderen, de regels opstelt voor je onderbewuste gedrag. Je moet nu het oude reglement vervangen door een nieuw. Dit kan je eenvoudig doen door je onderbewustzijn te laten weten, in een meditatieve toestand, dat je jezelf nu toelating geeft om te leven zoals je het wenst (bv. om risico's te nemen en je gevoelens te uiten tegenover de mensen in je leven). Je zou het als volgt kunnen uitdrukken: "Ik geef mezelf nu toelating om…(gelukkig te zijn, gezond, enz.). Dan ga je verder met de bevestiging: "Ik laat nu de angst los om…(mijn gevoelens te uiten, …enz.)" Het helpt om op dit punt een zucht te slaken om de opgeslagen emoties lichamelijk los te laten.

Als je jezelf erop betrapt om iets te denken als volgt: "Ik ben altijd laat", laat dan het schuldgevoel los door de bevestiging: "Ik laat nu alle schuldgevoel los om laat te zijn in verleden, heden en toekomst. Ik geef mezelf nu toelating om op tijd te zijn". Vergeet niet dat je onderbewustzijn jouw gedachte "Ik ben altijd laat" als een bevel heeft aangenomen en je plichtsbewust heeft geassisteerd om dat te realiseren. Misschien wil je het bedanken voor de hulp en het duidelijk maken dat je nu hulp wilt om op tijd te zijn (of gelukkig, gezond, succesvol,…enz.).

Het leven is wat je ervan maakt! Je kunt het spinnenweb in je oude programmering weghalen en de richtlijnen herzien zodat de nieuwe visie over jezelf en het door jou gekozen leven gereflecteerd wordt. Word je bewust van je huidige gedachten. In die zin, moet je je gedachten de hele tijd in de gaten houden, zodat je deze die je doel saboteren opmerkt. Eens je de gedachten bemerkt die "tegen" je hoogste goed zijn, kan je verdergaan met deze te veranderen. Kijk eens goed naar de tekst die je voor de toekomst hebt opgesteld en zie of er redactionele veranderingen of ingrijpende herschrijvingen nodig zijn. Verander de tekst! Geef jezelf de toelating om een prachtig en fantastisch leven te hebben.

door Marie T. Russell
Vertaald door Christine Van Der Poorten

Vertaald uit het "I Give Myself Permission" bij www.innerself.com.


russell_bio_dutch