Ben je enthousiast over het leven? Word je ’s morgens blij wakker in het vooruitzicht van een nieuwe dag? Ben je geïnteresseerd in je werk en voel je je er intens bij betrokken? Doe je het enthousiast en ijverig? Doe je...

Ben je enthousiast over het leven? Word je ’s morgens blij wakker in het vooruitzicht van een nieuwe dag? Ben je geïnteresseerd in je werk en voel je je er intens bij betrokken? Doe je het enthousiast en ijverig? Doe je datgene wat je zou willen doen als je het kon overdoen? Breng je je tijd door met activiteiten waarvan je geniet?

Voor een gelukkig en vervuld leven moet het antwoord op die vragen een enthousiast JA zijn. Zoniet dan sleep je jezelf voort en doe je dingen die je niet echt interesseren.

Het is me opgevallen dat ik op sommige dagen vroeg wakker word, vol energie en levenslust. Ik sta op met het gevoel dat ik klaar ben om de wereld ‘aan te pakken’. Daartegenover zijn er ochtenden waarop ik maar niet in gang lijk te schieten Nu praat ik niet over die ochtenden waarop ik lichamelijk vermoeid ben en wat extra slaap nodig heb. Ik spreek veeleer over die ochtenden waarop ik genoeg geslapen heb en het me toch niet lukt om gemotiveerd op te staan.

Op die momenten moeten we onszelf afvragen wat we willen ontlopen. "Wat in mijn leven weerhoudt me om me enthousiast te voelen over een ontluikende dag?" Natuurlijk is het gemakkelijk om de fout bij iemand anders te leggen. Het is die en die zijn schuld dat ik boos ben, het is hun schuld dat ik depressief ben, enz.

Maar wanneer ik eerlijk tegenover mezelf ben, vind ik altijd dat mijn handeling (of gebrek aan handeling) de reden is van mijn gebrek aan energie. Soms is het een gesprek dat ik alsmaar uitstel omdat ik het om de een of andere reden vrees; of het is een persoon of een situatie die ik niet wil aanpakken. Het is meestal iets dat ik probeer te ontlopen, en in plaats van ermee om te gaan, vertaalt mijn vermijding zich in het lusteloze gevoel om in bed te willen blijven liggen. In plaats van een constructieve manier te vinden om ermee om te gaan, lijkt slaap de gemakkelijkste uitweg. Dus vermijd ik om de verantwoordelijkheid op te nemen door weg te glijden in een staat van vermijding, lusteloosheid.

De vraag luidt: is dat echt de gemakkelijkste weg – talmen en vermijden wat we vrezen van de dag die voor ons ligt? Je kan iets niet eeuwig uitstellen. Je kan denken dat je dat kan, maar dan laat je iets "voor eeuwig" zitten en je onderbewustzijn zal het zich herinneren en je er op sublieme wijze doen aan denken. Je zal dat "bah" gevoel met je meedragen totdat je datgene, wat er voor zorgt dat je je zo voelt, aanpakt.

Onopgeloste zaken zijn net als een energielek. Het is alsof je een buis hebt die verbonden is met het ‘probleem’ en je energie stroomt van je weg totdat je de verbinding verbreekt door je gedrag te veranderen, actie te nemen en de kwestie op te lossen.

Dus als je ’s morgens wakker wordt en je voelt je alsof je niet uit je bed wilt komen, aanvaardt dan de verantwoordelijkheid voor dat gevoel, vraag je af waarvoor je je probeert te verbergen en pak de situatie aan. Als je eenmaal van die "onopgeloste mysteries" verlost bent en je erop toelegt, zal je merken dat je je verloren enthousiasme herwonnen hebt en je zal opnieuw van je leven kunnen genieten.

Het vermijden van verwachtte pijn of ingebeelde confrontaties vertaalt zich in een middelmatig bestaan zonder vreugde of vitaliteit. Je vibratieniveau zal erg verschillend zijn wanneer je een enthousiaste en verantwoordelijke kijk op het leven aanwendt.

Het leven kan vreugdevol en gelukkig zijn. Jij kan opnieuw als een uitbundig kind zijn – verlangend om de speeltjes en vreugdes van de dag aan te pakken en deel te nemen aan al de opwinding die het leven te bieden heeft. Kijk naar je leven en zie waar je je energie laat wegsijpelen. Repareer die ‘lekkende buizen’ en leef je leven op een enthousiaste manier, altijd het beste verwachtend en uitkijkend naar wat elke nieuwe dag brengt.

Het leven is bedoeld om creatief te zijn en onze diepste en hoogste verlangens te vervullen. Ga ervoor! Wanneer je naar je dromen reikt en je er enthousiast opstort terwijl je je verantwoordelijkheid neemt voor je gedachten en daden, zal je een gelukkiger (en gezondere) persoon zijn.

door Marie T. Russell
Vertaald door Sonia Serneels

Vertaald uit het "Responsibility for Your Self" bij www.innerself.com.


russell_bio_dutch


translate_bio_dutch_sonia