Vrij om mezelf te zijn

Wat een bevrijdende gedachte - ik ben vrij om mezelf te zijn! Denk eens na…jarenlang ben je gekneed en geforceerd om je te gedragen volgens bepaalde "aanvaardbare" normen. Je werd gevraagd om tradities aan te houden...

Vrij om mezelf te zijn

Wat een bevrijdende gedachte - ik ben vrij om mezelf te zijn!

Denk eens na…jarenlang ben je gekneed en geforceerd om je te gedragen volgens bepaalde "aanvaardbare" normen. Je werd gevraagd om tradities aan te houden, om je te gedragen volgens aanvaardbare gedragsregels en je te kleden naar de gangbare normen. Om zeker te zijn dat je niet "buiten de lijntjes kleurde".

Je hebt gedaan wat je gevraagd werd, uit angst voor straf of erger, bang om niet geliefd te zijn. Je hebt de overtuigingen van anderen aanvaard, zonder deze in vraag te stellen. Je ging akkoord met wat anderen over je zeiden - je was slim, dom, knap, lelijk, enz.. Je geloofde dat wat anderen dachten waar was - de anderen wisten het beter - dat zij slimmer of wijzer waren en op een of andere manier wisten wat goed voor je was.

Doch, als je naar binnen kijkt, dan weet je dat sommige van die aanvaardde beweringen, niet noodzakelijk jouw waarheden zijn. Ze zijn de waarheden van diegenen rondom jou. Als kind werd je misschien verteld dat je te speels of te luid was. Duidelijk genoeg, als je je zo gedroeg, dan was dat omdat je zo wou zijn - dat was de echte jij, die zich wou uitdrukken. Wanneer ons gezegd werd dat we "te" dit of "te" dat waren, voelde dat alsof ons gedrag incorrect was en pasten we ons aan, aan wat van ons verwacht werd…en zo verloren we ons plezier en onze spontaneïteit.

Wiens regels volgen we nu? Die opgelegd door onze ouders? En wiens regels volgden zij? Die van hun ouders? Het gaat vele millennia terug en heeft niks met ons te maken. Moeten er eigenlijk regels zijn? Indien we allemaal trouw waren aan ons "innerlijke zelf", dan zouden er geen regels nodig zijn. We hebben allemaal een ingebouwd gevoel voor goed en slecht, voor wat beminnelijk is en wat niet, voor wat "juist" is en wat niet. Het is tijd om terug te keren naar onszelf vertrouwen - om dat kleine innerlijke stemmetje te vertrouwen, dat gevoel van echt plezier en spontaneïteit. We moeten onze echte zelf bevrijden door alle boeien van gedragsregels los te gooien, die we onszelf hebben opgelegd. We zijn vertrouwenswaard! We kunnen onze innerlijke wijsheid volgen en die zal ons altijd steunen en leiden.

Ik ben vrij om mezelf te zijn! Deze gedachte, indien regelmatig geaffirmeerd, brengt vrijheid. Nu, het eerste wat je kan merken wanneer je jezelf vertelt dat je vrij bent om jezelf te zijn, is dat bepaalde angsten, twijfels en schuldgevoelens naar boven komen. Ik herinner me dat ik dacht dat de "ik" binnen in mij geen "goede" was - dat ik egoïstisch, waardeloos, niet geliefd, enz…was. Wanneer je in jezelf kijkt, kan je gelijkaardige overtuigingen ontdekken - dat als je echt "jezelf" bent, dat je dan onaanvaardbaar wordt voor je baas, collega's, vrienden, enz…Maar dat is enkel je verbeelding, en je angsten of die van iemand anders.

De "jij" vanbinnen is hetzelfde onschuldige, spontane kind dat je eens was - degene die zich verbaasde over de schoonheid van een paardebloem of immens plezier beleefde aan het rondspringen in een modderpoel - dat speelse wezen dat genoot van het heden en niet bezorgd was over "degelijke" en aanvaardbare sociale normen (o.a. vuile kleren, onkruid in het gazon, "degelijke" kleding en gedrag, enz..) Die spontane, natuurlijke en speelse persoon huist nog steeds in jou. Al wat je moet doen is hem toelating geven om "naar buiten te komen om te spelen".

We kunnen nu de maskers laten vallen en het risico nemen om echt te zijn…om onze vreugde uit te drukken, onze angsten, onze onzekerheden, onze liefde, onze hoop en onze dromen. Ik ben vrij om mezelf te zijn! Ik kan mezelf toestaan om echt te zijn en mijn gevoelens te voelen, de waarheid te zeggen zoals ik die zie in het huidige moment, en mijn liefde voor het leven uit te stralen vanuit mijn wezen, uitgedrukt in mijn gedachten, woorden, acties. Vertrouw jezelf. Je bent een onschuldig, vreugdevol wezen. Binnenin jou zijn de kiemen van vreugde, geluk en succes. Affirmeer: "Ik ben vrij om mezelf te zijn! Ik ben vrij om mezelf uit te drukken op manieren die liefhebbend en echt zijn voor mijn diepste wezen. Ik ben vrij om mezelf te zijn en de wereld die ik wil om me heen te creëren. Ik heb het recht om mijn binnenste goddelijkheid uit te drukken en een leven vol liefde, vreugde en creativiteit te leiden.

Vertrouw je instincten. Vertrouw dat kleine innerlijke stemmetje dat je leidt naar de juiste, liefdevolle actie. Die kleine innerlijke stem is wie je echt bent. Die vreselijke persoon die je jezelf hebt ingebeeld te zijn, is een intrige van je verbeelding, angsten en twijfels. Ja, je hebt fouten gemaakt…hebben we dat niet allemaal? Ja, er zijn momenten dat je onjuist, onbeduidend was en niet altijd liefdevolle, vredige gedachten uitdrukte. Dat zijn niet meer dan ervaringen die je meemaakte - verkeerde oordelen. Je echte, innerlijke zelf is nog steeds een onschuldig, liefdevol wezen - een engel in fysieke vorm. Dat is wie je bent. Je kunt het nu opeisen! Je bent vrij om te zijn wie je echt bent!

Een goddelijk kind van het universum…

door Marie T. Russell
Vertaald door Christine Van Der Poorten

Vertaald uit het "Free To Be Me" bij www.innerself.com.


russell_bio_dutch